Etelä-Bulgarian vuorille?

Bulgarian maantiede koostuu Traakian, Moesian ja Makedonian muinaisista alueista. Bulgarian lounaisosa on vuoristoista, ja siellä sijaitsee Balkanin korkein kohta, Musala 2925 m. Rodopivuoret ulottuvat Traakian maakunnasta Kreikan puolelle. Balkanvuoret kulkevat lännestä itään maan keskellä. Kaakossa Mustanmeren rannikolla on kukkuloita ja tasankoa. Balkanvuorten pohjoispuolella on Tonavan ylänkö, jonka kukkulat ovat maan vilja-aitta. Tonava kulkee maan pohjoisrajalla. Muita suuria jokia ovat Struma, Mesta ja Maritsa etelässä. Bulgarian kallioperä on otollista maanjäristyksille, joita sattui vuosien 1900 ja 1986 välillä 16 kertaa. Bulgarian pinta-ala on 110 879 km² Bulgarian rajanaapureita ovat Kreikka, jonka kanssa yhteistä rajaa on 494 km, Makedonia 148 km, Romania 608 km, Serbia 318 km sekä Turkki 240 km.

Tässä lisätietoa: http://fi.m.wikipedia.org/wiki/Bulgarian_maantiede

IMG_0572.JPG

Oma reittini Bulgariassa on kulkenut maan länsipuolta. Makedoniasta ylitin rajan liki 1200 metrin korkeudelta. Sieltä ajoin etelää kohti Banskoon maan kuuluisimpaan talviurheilukeskukseen. Aivan vieressä on Pirinin kansallispuisto ja tuossa naapurissa möllöttää 2914 metriä korkea Vihrin-vuori. Tänään on tarkoitus ajella vain viitisenkymmentä kilometriä kaakkoa kohti Gotse Delcheviin. Mutta sen jälkeen alkavat tositoimet kohti itää ja kohti korkeuksia. Reittiohjelmani Ridewithgps ilmoitti nopealla tunnustelulla, että siellä joutuu nousemaan jo noin puoleentoista kilometriin. Mutta pitääpä illalla vielä tarkkaan tutkia sääennusteita seuraaville kolmelle neljälle päivälle. Vuorille ei kannata lähteä huonolla kelillä leikkimään. Noissa korkeuksissa on hyvälläkin ilmalla kymmenkunta astetta kylmempää kuin alhaalla.

Balkan&Turkki 15. etappi la 27.9.2014 Bansko – Gotse Delchev, 58 km, # 1336 km, +618m / -1032m

Reitti: http://ridewithgps.com/trips/3512271

IMG_2056.JPG

Aamulla näytti tältä, kun lähdin Banskosta. Koko eilisen päivän satoi vettä Banskossa vajaan tuhannen metrin korkeudessa. Kuten kuvasta näkyy yli kahdessa tuhannessa metrissä, se on tullut lumena. Banskosta ei ollutkaan ihan helppo päästä pois. Naviystäväni pikkuG yritti parhaansa, mutta sillekään ei ollut ilmoitettu isoista viemäritöistä ulosmenoreitillä. Aina tahtoi olla parimetrinen kanava edessä. Puolisen tuntia, kun pyöritin, 19-tie etelään lopulta löytyi.

IMG_2051.JPG

Päivän ajo oli tosi helppo. Lyhyt matka ja sekin pääosin alamäkeen. Vajaan kuudenkymmenen kilometrin matkalla laskettelin noin neljäsataa metriä alaspäin. Tie oli pääosin hyvä, koska ko. väliä korjattiin juuri EU-projektina. Osin oli vedetty ihan uutta asfalttia niin, että reunamaalauksetkin puuttuivat vielä. Tosin parissa kohtaa tien oli huuhtonut pois tai rikki vuorilta tulleet tulvat. Piti taluttaakin yhden paikan ohi.

IMG_2057.JPG

Ajoreitti kulki koko päivän Mesta-joen vartta. Joki kiemurteli vasemmalla puolella ja Pirinin kansallispuisto kohosi oikealla. Aika majesteettisessä maisemassa tuli lasketeltua tänään. Liikenne ei ollut mitenkään häiritsevää vaikka tie ei kovin leveää ollutkaan. Välillä näkyi lehmälaitumia, välillä vuohet jyrsivät reunapuita, muutama kulkukoirakin osui matkalle kuitenkaan onneksi perään juoksematta. Gotse Delcheviin saavuin jo noin kahden ja puolen tunnin ajon jälkeen ja siitäkin tuo puolituntia kului kaupungissa hölmöillessä.

IMG_2053.JPG

Gotse Deltšev on kaupunki lähellä Kreikan rajaa. Gotse Deltševin asukasluku on 19 091 ja se sijaitsee Blagoevgradin alueella. Kaupunki nimettiin vuonna 1951 bulgarialaisen vallankumouksellisen Gotse Deltševin mukaan. Aiempi nimi oli Nevrokop. Saavuttuani kaupunkiin majoituin Hotelli Valentinoon ja läksin saman tien kävellen syömään parin kilometrin päässä sijaitsevaan keskustaan. Bulgarian edullista hintatasoa kuvaa edellisessä kuvassa näkyvä lounas. Alussa oli runsas alkukeitto, pääruoaksi valitsin kanafileen ranskalaisten ja sienikastikkeen kera, Ruokajuomana oli iso olut ja Ouzo-snapsi (tästä on Kreikan rajalle vain muutama kymmenen kilometriä) ja lopuksi maistuva espresso…koko homma maksoi vajaa kuusi euroa;)

Wikipedialinkki kaupunkiin: http://en.m.wikipedia.org/wiki/Gotse_Delchev,_Blagoevgrad_Province

IMG_2054.JPG

Kävellessäni ruokapaikasta hotellille osui silmiin oheisen kuvan yksityiskohta. Ihan keskustan tuntumassa kadulla isäntä oli tekemässä ”mokkoa” vanhalla perinteisellä tavalla. Ei siinä mitään betonimyllyä tarvittu. Harmi vaan, kun myöhästyin vähän kameran kanssa. Isäntä ehti juuri alta pois puisen sekoitussauvansa kanssa. Sain tunti pari sitten pestyä ison kasan likaisia ajo- ja alusvaatteita ym. hotellihuoneen lavuaarissa. Levittelin ne isolle parvekkeelleni kuivumaan. Toivottavasti ehtivät kuivua aamuksi:) Hotelliin tullessani yritin kysyä pesulapalvelua, mutta respan tyttö oli aivan kielitaidoton. Piirsin jopa pesukoneen kuvan ja sitten tuli päänpyöritystä ja jotakin ”nema”.

IMG_2055.JPG

Huomenna on kova päivä, jos uskallan lähteä isoille vuorille. Kuvassa näkyvien kukkuloiden taakse kohti itää olisi tarkoitus kivuta. Mutta on tässä ilta aikaa ja aamukin miettiä, lähteäkö puoleentoista kilometriin. Paljon helpompi olisi ajaa etelään Kreikan puolelle ja sieltä kohti itää, mutta toisaalta minua kiehtovat nuo vuoret ja niiden aiheuttamat haasteet. Toinen reaalitekijä on puolta halvempi hintataso täällä Bulgariassa kuin Kreikassa. No aamu näyttää;)
Pannaan nyt tähän loppuun vielä yksi kuva, jonka sain Facebookin välityksellä ystävältäni Jaakko Hiekkarannalta. Minusta se kuvaa hyvin Fillaranttia. On siinä taas tekemistä, jos tonne vuorille kapuaa…:) Mutta haastetta en pelkää, keli ratkaiskoon!

Mainokset

Tietoja fillarantti

Pyöräilyyn hurahtanut ja eläkkeellä viidettä vuotta oleva hemmo, joka harrastaa matkapyöräilyä ulkomailla ja kotimaassa. Viiden eläkevuoden aikana kilsoja on kertynyt reilu 55000km maantiepyörällä, reissupyörällä ja luomumaasturilla&e-mtb. Vuonna 2017 kasassa on viikko ennen joulua noin 12400 km fillarilla ja autolla vain puolet siitä, mistä olen hiukan nokka pystyssä...;)
Kategoria(t): Bulgaria, matkapäiväkirja, matkareitti, yleistietoa pyöräilystä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Etelä-Bulgarian vuorille?

 1. Pekka Järvinen sanoo:

  Tuosta pesukoneen piirustamisesta tuli mieleen: Yksi satakuntalaismies oli kerran käymässä Pariisissa. Istuskeli kaikessa rauhassa Luxemburgin puistossa kun paikalle tuli nainen, joka kovasti selitti jotain ranskaksi. No eihän mies mitään ranskaa osannut. Lopulta nainen otti kynän ja paperia ja piirsi sängyn kuvan. Nakkilalaismies vaan levitteli käsiään. Nainen lähti pois. Kotiin tultuaan mies kertoi jutun vaimolleen ja sanoi lopuksi: sitä mää vaan ihmettelen viäläkin, et mist se tiäs et mää olen puuseppä?

  Tykkää

  • fillarantti sanoo:

   Hitsi Pekka, kun oli hyvä juttu. Alkoi naurattaa niin pirusti! Reissu avartaa, muttei välttämättä kaikkia;)

   Tuota palautusjuomaa on vielä jonkin verran ja sitten pitänee mennä koisimaan ja antaa huomisen ratkaisun muhia alitajunnassa, Kiitos Pekka kannustuksesta ja ehdotuksesta jatkon suhteen. Katsotaan mitä Fillarantti tekee….

   Tykkää

 2. merjakytoaho sanoo:

  Luulen, että Fillarantti löytää itsensä kapuamasta (lue polkemassa) vuorille 🙂 Tsemppiä!

  Tykkää

 3. fillarantti sanoo:

  Oikeinpas luulit Merja…rajoja pitää kokeilla;)

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s