Zorbasta etsimään;)

IMG_2091.JPG

Fillarantin pyöräreissu on edennyt Kreikan rajalle. Olen pienessä Kirkovon kaupungissa (kylässä) noin vajaa parikymmentä kilometriä Kreikan rajalta. Ehkä pieni yhteenveto Bulgarian osuudesta sallitaan. Ensimmäinen Bulgariaan tutustumiseni on yllättänyt positiivisesti. Bulgaria on mielenkiintoinen ja hieno maa omatoimituristille. Hyvää ruokaa, mukavia ihmisiä ja hieno suhtautuminen kaikkialla. Alun perin, kun suunnittelin kotimaassa reittiä, halusin nähdä nämä Etelä-Bulgarian Rodopi-vuoret säävarauksella. Nyt kun ne ovat takana, olen tyytyväinen. Aika monta nousumetriä ja hikipisaraa on jäänyt noille komeille vuorille. Korkein kohta, jonka raskaasti kuormatulla fillarillani ylitin oli 1692 metriä ja kaltevuuksia löytyi jopa yli 20 prosenttiin.

IMG_2095.JPG

Eilen illalla tein myös ison päätöksen vaimoni kanssa neuvoteltuani. Näillä näkymin en jatkakaan alas Turkin etelärannikolle. Syitä siihen on moniakin. Olen nähnyt ne nurkat usemmankin kerran (Marmaris, Antalya etc.). Bulgarian fiilis ja edullinen hinta-laatutaso teki vaikutuksen. Yksi tekijä oli suoran lennon varmistaminen etukäteen. Varasin tänä aamuna Norwegian-paluulennon Burgasista Helsinkiin. Mutta olkaa huoletta matkani ei siitä lyhene vaan reitti muuttuu. Minulla on vielä reilu kolme reissuviikkoa jäljellä. Sen uhrauksen toki tein, että Etelä-Turkin lämpö jää nyt väliin… Turkkiin toki aion mennä Kreikan kautta, mutta reittisuunnitelmat sen jälkeen ovat auki…

IMG_2088.JPG

Balkan & Turkki 18.etappi 1.10.2014 Smolyan – Kirkovo , 91 km, #1593 km, +1368m / -1958m

Reitti: http://ridewithgps.com/trips/3553635
Vapaapäivän 30.9.14 Reitti: http://ridewithgps.com/trips/3549254

Eilinen vapaapäiväni Smolyanin hotelli Luxorissa sujui puhdetöiden merkeissä. Yllättävän tiivistä tämä reissumiehen arki on.. aika kuluu rutiineihin. Ei tahdo ehtiä tekemään paljon mitään muuta. Toisaalta elämyksiä syntyy koko ajan. Väitän, että fillarin selästä maailma näyttää ihan erilaiselta kuin pakettimatkailijan silmin. Eilen iltapäivällä en malttanut pysyä irti fillarista vaan tein upean sään houkuttamana 33 kilometrin lenkin. Eikä Smolyanista muualle pääse kuin ylös vuorille ja takaisin samaa reittiä alas. Onneksi Luxor-hotellin sauna oli lämpimänä lenkin jälkeen. Illalla vapaapäivän kunniaksi söin kunnon ilallisen hotellini terassilla. Menu oli vain kyrelian kirjaimilla, joten valitsin kalleimman pääruuan (600g). Vitosen pääruoka, pari olutta, Ouzo-snapsi ja sweet-jälkiruoka olivat yhteensä vajaa kymppi;)

image

 

 

IMG_2082-0

No sitten vihdoin keskiviikon matkapäivään. Smolyanista Kirkovoon on noin 90 kilometriä. Aamulla tsekkasin reitin Ridewithgps-ohjelmalla. Se näytti ruudulla suhteellisen helpolta. Yksi iso nousu ja melkein koko muu päivä laskua. Todellisuus oli kuitenkin  vaativampi. Aluksi oli laskua, mutta sitten seurasi  kunnon pienimmän välityksen noin kymmenen kilometrin nousu vähän yli tuhanteen metriin. Hiki valui ja nestettä kului. Täällä Bulgarian vuoristossa on hieno vesisysteemi. Aika ajoin on vesipisteitä, joissa voi juoda vuorilta tulevaa puhdasta vettä. Usemmankin kerran pidin taukoa noissa pisteissä ja samalla täytin vesipulloni.

IMG_2086.JPG

Pyöräilijän viisaus – Ylämäen jälkeen tulee alamäki. Tuolta reilusta tuhannesta metristä tulin nautinnolliseen laskuun. Ensin noin kymmenen kilometriä tiukkaa serpentiiniä alas ja sitten vielä reilu viisi kilometriä loivempaa alamäkeä. Kerrankin tien pintakin oli hyvä…olipa hieno laskea:) Zlatograd reitin ainut isompi kaupunki meni ohi vielä laskun jälkitunnelmissa. Ensin ajattelin pysähtyä pienelle tauolla, mutta kun kaupungin läpi jatkui alamäki, en viitsinyt jarruttaa.

IMG_2090.JPG

Reilun kolmenkymmenen kilometrin loppumatkalla oli haasteita. Reittiprofiilista luulin, että loppu Zlatogaradista Kirkovoon on yhtä alamäkeä. Totuus oli toista. Alemmas tultiin, mutta aika pomppuisesti. Vähän väliä oli ylös 100 metriä ja alas vastaavasti. Ja se toistui aika monta kertaa. Pikkutien nousut varsinkin lopussa olivat tiukkoja jopa reilusti yli kymmenen prosentin (max. tänään 17,3%).

IMG_2092.JPG

Kirkovossa olen mainiossa Hotel Enchevissa. Äsken kävin alhaalla syömässä. Samalla tilasin itselleni huomiseksi parturin. Tai en ole ihan varma.. koska oli kieliongelmia. Respan todella viehättävä gasellisilmä kysyessäni illallisen jälkeen ”barbershop?”, vei minut saman tien Loreal-huoneeseen ja näytti harjaa – kai tukkani oli niin pystyssä! Itse yritin sormilla näyttää klip-klip-leikkausta. Hän sanoi ahaa ja otti ihan pienet sakset käteensä. Sovimme terffit aamuksi aamiaisen jälkeen yhdeksäksi. Saapa nähdä, mitä seuraa? Pieni jännitys rikastaa elämää;)

IMG_2094.JPG

Balkan&Turkki 19. etappi 2.10.2014 , Kirkovo – Alexandrapolis (Kreikka), 111 km / 1704 km, +1285m / -1632m (max. 22,8%)

Reitti: http://ridewithgps.com/trips/3559064

Aamu Kirkovossa sujui hienosti. Aamiaisen jälkeen gasellisilmä-kaunotar otti Fillarantin hellään käsittelyynsä. Tukka lyheni ja ikää tippui samalla monta vuotta;) Arvatkaapa mitä parturointi maksoi. Olin äimänkäkenä, kun kuulin hinnan. Neljä levaa eli noin kaksi euroa. No annoin sitten kunnon juomarahan päälle.

IMG_2099.JPG

Pyörän päälle pääsin siinä yhdentoista pinnassa.Bulgarian ja Kreikan rajalle oli matkaa vajaa kaksikymmentä kilometriä. Tosin se oli nousua pääosin ja aika hikistäkin vääntöä noin 700 metriin. Rajalla piti näyttää passi. Sitten otin muutaman valokuvan maan vaihdosta ja läksin laskuun. Se olikin nautittava toistakymmentä kilometriä pitkä lasku, koska tien pinta oli erinomainen. Tosin pelotti aika ajoin, koska tuuli oli aika voimakas  ja tie muutti jatkuvasti suuntaa. Tie oli ilmeisesti aivan uusi, koska pikkuG ei sitä tuntenut. Kolme neljä tunneliakin osui matkan varrelle. Olivat onneksi lyhyitä 300 -500 metrin pyrähdyksiä. Laskussa tuli taas uusi tämän reissun nopeusennätys. Pyöräni matkamittari rekisteröi huippulukeman 65,2 km tunnissa.

IMG_0596-0.JPG

IMG_0597-0.JPG

Vähän ennen puolimatkan taivalta ajoin Komotini-kaupungin läpi. Komotini on Itä-Makedonian ja Traakian pääkaupunki, missä on noin 70 000 asukasta. Hiukan oli vaikeuksia löytää kaupungista ulos, mutta laittamalla pikkuGeelle lähipaikkakuntien nimiä, se onnistui. Loppumatkan majapaikkaani Alexsandrupolikseen ajoin 2-tietä pitkin vaikka pikkuG yritti vähän väliä pakottaa moottoritielle. Tie kääntyi Sapes-nimiseltä paikkakunnalta etelään. Tuulen puhaltaessa selän takana mentiin alamäessä taas kovaa. Loppumatkalla oli vielä muutama aika inhottava nousuosuus, mutta vastaavasti sai lasketella. Alexsandrupolikseen saavuin vasta iltakuuden jälkeen. Onneksi oli vielä valoisaa.

IMG_0600.JPG

Hotelli Vergina on Alexandrupoliksen majapaikkani. Vaatimaton pikkuhotelli sijaitsee aivan kaupungin keskustassa Aigeian- tai Egeanmeren rannalla. Jo päivän tutustumisen jälkeen on huomannut hintatason tuplaantumisen Bulgariaan nähden. Bulgariassa sai ison oluen ravintolassa eurolla, täällä vastaava maksaa kaksi ja puoli euroa. Sama pätee ruokailuihin ja hotellihintoihin. Kävin juuri äsken syömässä. Bulgariassa sai loisto annoksen tykötarpeineen ja runsaine juomineen 5-10 eurolla. Äsken syömäni aika vaatimaton grilliruoka & salaatti ja yksi olut maksoivat 14,70 euroa. Tosin annos oli sopivan iso. Fillarinavini pikkuG ilmoitti päivän 111 kilometrin ajon energiankulutukseksi yli 4000

Linkki: kcal.http://fi.m.wikipedia.org/wiki/Alexandro%C3%BApoli

IMG_1998

Mitähän seuraavaksi on vielä auki. Olen niin lähellä Kreikan ja Turkin rajaa, että pysyminen Kreikan puolella matkasuunnassa tuntuu keinotekoiselta. Joko Turkkiin tai sitten välipäivä vielä täällä Alexsandroupolissa… mietintään?

Mainokset

Tietoja fillarantti

Pyöräilyyn hurahtanut ja eläkkeellä viidettä vuotta oleva hemmo, joka harrastaa matkapyöräilyä ulkomailla ja kotimaassa. Viiden eläkevuoden aikana kilsoja on kertynyt reilu 55000km maantiepyörällä, reissupyörällä ja luomumaasturilla&e-mtb. Vuonna 2017 kasassa on viikko ennen joulua noin 12400 km fillarilla ja autolla vain puolet siitä, mistä olen hiukan nokka pystyssä...;)
Kategoria(t): Bulgaria, Kreikka, matkapäiväkirja, matkareitti, Yleinen, yleistietoa pyöräilystä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Zorbasta etsimään;)

  1. merjakytoaho sanoo:

    On hienoa tehdä kanssasi matkaa näin somen välityksellä. Kuvat puhuvat puolestaan ja sujuvaa tekstiäsi on mukava lukea. Antti, blogista saa sen kuvan, että olet siellä kuin kotonasi ja nautit reissusta ja haasteista täysin rinnoin. Hienoa!

    Liked by 1 henkilö

  2. fillarantti sanoo:

    Kiitos Merja kommentistasi! Mikäpä täällä on ollessa…hyvää ruokaa, kauniita maisemia, uusia elämyksiä ja vielä hotelleissa asuen;) Ullan kanssa puhutaan päivittäin Facetime-puheluita, ei pääse riitelemäänkään. That´s life sano Fillarantti. Biking is Lifestyle:D

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s