Turkinpippureita maistamaan

Turkinpippuri on vanha suomalainen ja ruotsalainen nimitys chilistä. Myöhemmin sillä on alettu tarkoittamaan myös tiettyjä väkeviä karkkeja. Turkki on tuossa aivan naapurissa. Itse asiassa ajattelin jo tänään ajaa sinne, mutta en kehdannut lähteä Kreikasta heti ensimmäisen yön jälkeen pois. Vähän samoin kuin alkumatkasta Unkarista tultuani Romaniaan leikkasin sen luoteisosan läpi, nyt sama tilanne oli Kreikan kaakkoisosan kanssa. Aamulla varasin rauhallisen maalaishotellinHotelli Isidoran vajaa parikymmentä kilometriä Alexsandrapoulikesta itään ja aika lähellä Kreikan ja Turkin rajaa.

IMG_2106.JPG

Pari tuntia sitten kävin syömässä hotellin viereisessä tavernassa. Maalaisruokaa maalaisympäristössä; papukeittoa, vaaleaa leipää ja naudanlihaspaghettia. Jälkkäriksi emäntä toi mustia viinirypäleitä pienen tertun ja neskafe viimeisteli yksinkertaisen lounaan. Ravitsevaa, muttei mikään gastronomian herkku. Minusta 17 euroa oli kohtuullisen kova hinta vai onko tämä sitä Bulgarian halvan hintatason jälkikrapulaa? Ennen lounasta ajelin pienen pyörälenkin lähikyliä katsellen. Tottakai reppu oli selässä, mihin mukavasti sujahti muutama iltaolut;)

IMG_2001.JPG

Vielä vähän lisätietoa Alexsandr(o)upoliksesta, missä olin viime yön. Eilen illalla kiertelin kaupunkia ja yllätyin, miten vilkasta sosiaalista elämää se elää. Olihan normaali torstai-ilta. Kaupungissa on Wikipedian mukaan reilu 70 000 asukasta, mutta se tuntuu paljon suuremmalta. Varsinkin ravintoloiden, pikkukauppojen, leipomoliikeiden ym. määrä oli aivan hillitön suomalaiseen vastaavan kokoiseen kaupunkiin verrattuna. Ja paikat olivat illalla täynnä nuorisoa ja vanhempaa väkeä. Liikennekulttuuri on täällä aika kaaosta. Pysäytetään auto liikennevaloihin ja haetaan sinä aikana kahvi ja päivän lehti kuppilasta. Suojatiellä saa olla varovainen, autot eivät paljoa kunnioita jalankulkijoita. Kerrankin löysin huonomman esimerkin, koska olen kovasti kritisoinut Hämeenlinnan huonoa suojatiekulttuuria. Fillari on upea kulkuneuvo kaupungissa. Sillä voi ohittaa jumittuneet autojonot ja sukkuloida liikenteen sisällä. Aika paljon täällä jo tasaisella rannikolla onkin alkanut näkyä pyöriä.

Wikipedialinkki:http://translate.google.fi/translate?hl=fi&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Alexandroupoli&prev=/search%3Fq%3Dalexandroupolis%2Bwikipedia%2Bsuomi%26client%3Dsafari%26hl%3Dfi

IMG_2105.JPG

Balkan & Turkki 20. etappi 4.10.2014 Loutros – Kesan (Turkki), 66 km / #1795 km, +739m / -629m.

Reitti: http://ridewithgps.com/trips/3571700

IMG_2112.JPG

Tuuli on pyöräilijän paras ystävä tai pahin vihollinen. Tänään tuo tuli todettua lyhyellä reitillä. Eilen jo, kun katselin sääennusteet olin huolissani tuulioloista. Accuweather, jota yleensä käytän näillä seuduilla, lupasi idän ja koillisen välistä aika kovaa 25-35 km/h tuulta. Alkumatkasta se näyttikin voimansa. Noin viisitoista kilometriä puskin vastatuuleen. Pieni keskiöratas oli käytössä ja vauhti noin 10-12 km tunnissa tasaisellakin. Feresissä vastatuuliosuudella ennen rajaa pidin pienen tauon ja join kupin kahvia. Samassa paikassa oli komea kirkko vai moskeijakon tuo on. Muutama paikkakunnan lapsi halusi myös kuvaan.

IMG_0602.JPG

IMG_0601.JPG

Kreikan ja Turkin raja tuli vastaan noin reilun kolmenkymmenen kilometrin kohdalla. Rajamuodollisuudet olivat tavanomaiset. Kreikan rajalla passi vilkaistiin ja virkailija oli kiinnostunut matkastani. Kun kerroin taas kerran tutun stoorin, tuli ihmetystä ja kannustusta. Ihmettelivät varmaan, onko tuo vanha äijä ihan pöpi. Onneksi päästivät sentään läpi;) Turkin rajalla osoitettiin suoraa ohi autojonon. Aika yllättävä rekkajono oli pyrkimässä Turkista Kreikkaan. Katsoin mittarini mukaan jonon mitaksi noin neljä kilometriä. Toinen jännä ilmiö alkoi heti rajan jälkeen Turkissa. Täällä alkoivat töötit soida vähän väliä ja peukutuksia & kannustuksia autojen ikkunoista tuli fillarimiehelle. Itse yritin heilauttaa takaisin vähän väliä.

IMG_2109.JPG

Siirtyminen Turkkiin oli paljon helpompi kuin illalla oletin.
Tänään olisi voinut ajaa paljon pidemmällekin, mutta oikeastaan muita majoituskohteita en löytänyt Booking.comin avulla kuin Kesanin kaupunki.
Jotenkin tuntuu, että jalat ovat loistavassa kunnossa. Varsinkin kun tie kääntyi rajan jälkeen aluksi kaakkoa kohti ja tuuli vähäksi aikaa jopa sivumyötäiseksi. Fillarantin jalat kävivät pedaaleilla kuin Pekka Vasalan ja Lasse Virenin Munchenin olympialaisten tartanilla vuonna 1972. Matkan kilometrin kahden ylämäet, jotka suomalaisittain olisivat olleet ihan kunnon nousuja tuntuivat nyt pikku nyppylöiltä. Ylämäissä Fillarantti pyöritti Corratec-ratsun kupeita kuin Valdu Kononen lanteitaan viidenkympin kävelyssä parhaimmillaan. Olisikohan osasyynä onnistunut korkeanpaikan leiri Bulgarian Rodopi-vuoristossa?

IMG_2114.JPG

Kesanin hotelli Sarokseen saavuin etuajassa. Tuo Saros tuntuu olevan yhtä kova nimi näillä seuduilla kuin Hämptonissakin. Bongasin hotellin lisäksi Saros-Campingin ja Saros Taxin. En tiedä kumpi Pekka vai Juuse Saros on näitä bisneksiä tänne viritellyt, mutta terveisiä kummallekin;) Täällä Turkissa muuten alkoi tänään muslimien nelipäiväinen iso juhla Bayram. Taitaa olla jopa muslimien Joulu. En olisi tiennyt asiasta mitään, mutta sain onneksi ystävältäni Tiina Alhaiselta infoa Facebookin välityksellä. Oli muuten tarpeellinen linkki. Kiitos Tiina!. Kaupat ovat kiinni nyt aamuun ja nyt juuri televisiossa ihmiset kyselevät neuvoja kahdelta arvokkaalta kirkonmieheltä. Näin ainakin otaksun. Ihmettelinkin, kun joka paikassa liehuivat Turkin liput!

Tässä linkki Bayram-juhlaan:http://en.m.wikipedia.org/wiki/Bayram_(Turkey)

IMG_2113.JPG

Majapaikkani Kesan on Edirnen provinssin suurin kaupunki. Täällä on noin 60 – 70 000 asukasta eli suurinpiirtein Hämeenlinnan asukasmäärä. Mutta paljon isommalta ja vilkkaammalta tämä kaupunki lyhyen kävelylenkin jälkeen tuntuu.

Tässä linkki Kesaniin: http://en.m.wikipedia.org/wiki/Ke%C5%9Fan

IMG_2115.JPG

Tämän postauksen ristin turkinpippurien nimiin. Olen vasta ollut Turkissa viitisen tuntia ja alkaa nälkä vaivata. Kevyen ajopäivän rasitukset olen jo nollannut noilla muutamilla palautusjuomilla, kuten tuossa kuvassakin näkyy. (Anteeksi piilomainonta) Mutta nyt pitää lähteä etsimään sitä turkinpippuria…

Taidanpa sitä ennen julkaista tämän postauksen ja kertoa vasta myöhemmin, miten kävi?

PS. Tulin juuri syömästä tuosta hotellin läheltä. Löytyihän ne turkinpippurit monessakin osiossa. Aika hauska juttu oli, kun kysyin hotellista, minne kannattaa mennä syömään. Kaveri kertoi pari paikkaa. Liki toisella puolella katua oli kebab-ravintola, jota diggasin heti. Hän vei minut sinne ja kysyin ensin saakohan siellä olutta ruuan kanssa. Ei saanut, mutta no problems. Vieressä oli nuorisoravintola, missä oli live-musiikki-ilta. He istuttivat Fillarantin sinne ja kebab-ravintola tarjoili ison ja maistuvan aterian sinne ja oluset löytyivät paikan päältä. Joustavaa toimintaa… laskutuskin meni yhteisellä sävelellä. Kivaa porukkaa ja messevää musiikkia lisäksi;) Näyttää tämä Bayram-juhla olevan iloinen asia täällä. Noilta viereisen pöydän nuorilta kysyin lupaa ottaa kuvan…poseeraus alkoi heti!

IMG_2007.JPG

IMG_2116.JPG

IMG_2118.JPG

Mainokset

Tietoja fillarantti

Pyöräilyyn hurahtanut ja eläkkeellä viidettä vuotta oleva hemmo, joka harrastaa matkapyöräilyä ulkomailla ja kotimaassa. Viiden eläkevuoden aikana kilsoja on kertynyt reilu 55000km maantiepyörällä, reissupyörällä ja luomumaasturilla&e-mtb. Vuonna 2017 kasassa on viikko ennen joulua noin 12400 km fillarilla ja autolla vain puolet siitä, mistä olen hiukan nokka pystyssä...;)
Kategoria(t): Kreikka, matkapäiväkirja, Turkki, Yleinen, yleistietoa pyöräilystä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s