Turkin länsirannikkoa tutkailemassa

Egeanmeren rannikko on Turkin kauneimpia alueita. Pitkiä hiekkarantoja ympäröivät kirkkaat vedet, vihreät oliivipuulehdot, kalliorinteet ja mäntymetsät. Egeanmeren ilmasto on leuto ja kuumanakin kesäpäivänä käy vilvoittava merituuli. Egeanmeren alue tarjoaa jokaiselle jotakin: idyllisiä kalasatamia ja kaunista luontoa, aurinkorantoja ja suosittuja lomakyliä, nykyaikaisia harrastuksia ja historiallisia nähtävyyksiä sekä hyviä ravintoloita ja itämaisia kauppakujia.

IMG_2132.JPG

Egeanmeren alueella kasvaa enimmäk­seen paksulehtisiä pensaskasveja, jotka pystyvät varastoimaan kumimaisiin lehtiinsä tarpeeksi vettä sateettoman kesän varalle. Santelipuu, myrtti, rautatammi, päivännouto, kanerva ja laakeripuu ovat yleisimpiä Välimeren ilmaston lajeja. Näiden alla kasvavat erilaiset yrtit, kuten timjami ja salvia sekä kukkakasvit, kuten kevätkellot, syklaamit, gladio­lukset, Anatolian orkideat, anemonet, krookukset, orvokit ja neilikat. Tyypillisiä Välimeren alueen puita ovat punamänty ja mustamänty. Punamänty kasvaa merenpinnan korkeudelta aina 800-1000 metriin, jonka jälkeen alkavat mustamäntymetsiköt.

IMG_0617.JPG

Mikähän fillarinaviani pikkuG:tä oikein kenkuttaa? Jo eilen se yritti harhauttaa minut kaksi kertaa turhaan lautalle. Ensin Gelipolusta Aasian puolelle ja sitten Canakkalesta taas takaisin Euroopan puolelle Eceobatiin. En mennyt halpaan. Tänään vastapalaksi pikkuG onnistui teettämään minulle noin 15 km lisälenkin. Ensin Eceabatista lautalla Canakkaleen, oikein:) Mutta sen jälkeen pikkuG veikin minut väärään suuntaan, kiipesin jopa pirunmoisen kukkulan ylös ennenkuin tajusin asian. Tuuli oli väärässä suunnassa. Aamupäivällä en ollut vielä riittävästi hereillä;)

IMG_2135.JPG

Balkan & Turkki 22. etappi 6.10.2014 Eceobat – Kucukkuyu, 113 km / # 2020 km, +1694m / -1698m

Reitti: http://ridewithgps.com/trips/3587534

IMG_2131.JPG

Tänään oli loistava pyöräilysää. Jo aamupäivällä oli lämmintä. Tuulikin oli kesyyntynyt edellispäivistä. Ajelin koko päivän hihattomalla pyöräilypaidalla. Iltapäivällä lämpötila pyöri suurin piirtein hellelukemissa. Näyttipä joku kaupunkimittari jopa +28 astetta, mutta uskon, että +26 oli aika lähellä. Matkamittarini lämpömittari näytti yli kolmeakymmentä. Hotelli Ejderissa oli ihan kunnon buffe-aamiainen, joten oli helppo lähteä tien päälle. Ehdin juuri ja juuri klo 11 lähtevään Canakkelen lauttaan. Lauttamatka oli lyhyt ehkä noin viisi kilometriä (2,50 Tl). Mukavat maisemat avautuivat laivan kannelta.

IMG_2136.JPG

Kukahan suomentaisi tuon kukkulan seinässä olevan tekstin?Ensimmäinen sana Dur on tullut monta kertaa vastaan täällä Turkissa liikennemerkeissä. STOP eli pakollinen pysähtyminen. Päivämatkan piti ennakkosuunnitelman mukaan olla noin 95 km, mutta erheiden takia se kasvoi 113 kilometriin. Lisäksi matkalla oli aika koviakin nousuja, vaikkei parhaimmillaan menty kuin puoleen kilometriin. Loppujen lopuksi tuli kiire. Kun laskettelin alas puolen kilometrin korkeudesta meren pinnan tasolle, aurinko oli jo laskenut. Autoissa oli valot päällä ja alkoi hämärtää. Itsekin laitoin punaisen perävilkun päälle noin kymmenen kilometrin loppulaskuun lähtiessäni.

IMG_2145.JPG

Päivän aikana oli kaksi Suomi-kohtaamista. Suunnilleen puolimatkassa poikkesin Ezinen pikkukaupungissa. Läksin D550 valtatieltä noin kilometrin sivuun ja ajoin kaupungin läpi. PikkuG ei ollut tässä vaiheessa päällä. Sitten omalla vaistollani yritin löytää valtatietä uudelleen. Kolme nuorta miestä istui laitakaupungissa kadun laidalla ja kysyin heiltä suuntaa Izmiriin. He antoivat neuvon eteenpäin ja huusivat perään Petteri Koponen. En tiedä onko Petteri pelannut koripalloa täällä vai mistä kaverit olivat hänet bonganneet. Joka tapauksessa he neuvoivat minut ilmeisen tahallaan harhareitille. Tie muuttui ihan hirveäksi, ajoin sitä parisen kilometriä ja sitten katsoin karttaa, ei h..ssä tänne päin. Ei muuta kuin takaisin. Painoin kavereista ohi toisen kerran vauhdilla ja huusin ohittaessani PETTERI KOPONENNN…!

IMG_2144.JPG

Toinen Suomi-happening oli loppumatkalla. Kymmenkunta kilometriä ennen Ayvacikiä pistäydyin huoltoasemalla täydentämään juomapullojani. Asemanhoitaja oli huomannut pyöräni lipun ja kysyi olenko Suomesta. Hän kertoi olleensa ”Juuvaskulassa”rallihommissa. Aa… Jyväskylä Ralley! Samalla sain häneltä hyvät tiedot loppumatkan kilometreistä. Olin kiroillut jo kymmenkunta kilometriä ”sepeliasfattia”, joka näkyy myös kuvassa. Mies kertoi, että sitä jatkuu vielä kymmenisen kilometriä. Sitten kuulemma paranee. Parani, muttei hyväksi muuttunut. Pyörässäni on alla 28 mm Swalbe Marathon Supreme-renkaat. Ihme, että ne kestivät tämän päivän rynkytyksen. Nyt pitää koputtaa puuta…

IMG_2149.JPG

Kysyin huoltoaseman kaverilta vielä lopun nousuista. Olin jo aamulla katsonut niitä Ridewithgps:n reittiprofiilista. Mies kertoi niiden olevan aika helppoja. Ehkä auton ratista niin tuntuukin. Tosiasia oli toista. Loppunousu puoleen kilometriin muutamaankin kertaan vei pirusti aikaa ja energiaa. Jopa niin paljon, että oli hilkulla joutua ajamaan pimeässä. Aurinko laski siinä puoli seitsemän, kun laskin serpentiiniä puolesta kilometristä meren pintaan. Olin Kuccuyussa siinä iltaseitsemän aikoihin ja oli jo aika hämärää. Onneksi ehdin:) PikkuG näytti tämän päivän energian kulutukseksi noin 5100 kcal, joten aika kova päivä.

IMG_2139.JPG

Facetime puhelu vaimolle, kaikki kunnossa! Sitten normaalit perusrutiinit. Elektroniikka lataukseen, somepäivitys, suihkussa käynti etc. Asuntoni on Berk Apart Hotel, missä on kiva oma huoneisto. Kävin ensin kaupassa hakemassa paitsi normaalit palautusjuomat myös aamua varten aamiaistarpeet, koska huoneistossa on keittiö eikä aamiaista ole tarjolla. Seuraavaksi suunnistin meren rantaan syömään. Täysikuussa ja lempeän lämpimässä illassa oli mukava kävellä rantaa pitkin ja katsoa vilkasta paikalliselämää. Bayram-juhlaa vietettiin Turkissa edelleen ja kaikki kahvilat ja ravintolat olivat pullollaan paikallisia ihmisiä. Istahdin yhteen ravintolaan ja kerroin, että minulla on sudennälkä. Enhän ollut syönyt mitään aamiaisen jälkeen! Tarjoilija suositteli mix-kebab… nyökkäsin ja pyysin kylmän oluen ensi hätään. Ihan kunnon annos se olikin monella lihalla varustettu, muttei mikään kulinarismin kukkanen.

IMG_2143.JPG

Kyllä lapset ja äidit ovat kauniita kaikkialla;)

IMG_2142-2.JPG

Balkan&Turkki. Välipäivä Guressa Edremitin lähellä 7.10.2014, 26 km / # 2046 km, +184m / -182m.

Reitti: http://ridewithgps.com/trips/3591498

IMG_2151.JPG

Aamulla tutkailin Booking.comin tarjontaa lähiseuduilta.
Olin ajanut pari aika kovaa päivätaivalta ja ajattelin, että pieni pysähtyminen voisi piristää. Nappasin kiinni äkkilähtötarjoukseen. Gure Hotel Paris vajaan kolmenkymmenen kilometrin päässä 18 euroa aamiaisella. Ajelin ennen puolta päivää rantatietä D550 pitkin kohti itää. Matkasuuntani oli juuri tuo. Reilun tunnin ajon jälkeen näkyikin valtatien varressa vasemmalla puolella hotellin katolla mainoskyltti. Respan kautta sisään ja pyörän jätin hotellin terassille lukittuna. Pieni aika vaatimaton mutta siisti hotellihuone parvekkeella. Onneksi oli ilmastointi, koska tänään ennusteen mukaan on lämpöä noin 29 astetta.

IMG_2153.JPG

Ajovaateiden pesun jälkeen uimaan. Hotellilta oli vain muutama sata metriä meren rantaan. Vesi oli ihanan lämmintä. Olipa kiva kellua merivedessä ja sen jälkeen kuivattaa itsensä auringon lämmössä. Kävelin samalla reissulla noin viiden kilometrin lenkin katsellen rantatouhuja ja kaupungin vilinää. Lapset leikkivät rantavedessä ja paikalliset ihmiset olivat uimassa. Naisilla oli päällään täysi varustus. Vähän pitkän yöpuvun näköinen uima-asu ja pää peitettynä. Miehet sentään uivat shortseissa. Koiria oli aika paljon uimarannalla ja sen liepeillä. Itsellä oli Cannondale Liquigas pyörälippis auringon suojana. Tallin merkeissä nautin kylmän oluen uimaretken päätteeksi.

IMG_2155.JPG

Pankkiautomaatilla käynnin jälkeen yhytin markkinatorin. Sieltä tarttui mukaan kilo viinirypäleitä (1Tl noin 35 senttiä) ja vajaat puolen kilon pussit pähkinäsekoitusta ja rusinoita fillaroinnin matkaevääksi (4 Tl). Noita viinirypäleitä olenkin napsinut kohta jo puolisen kiloa, mutta kohta pitää lähteä katselemaan ruokapaikkaa. Niitä näyttikin olevan vieri vieressä rannalla ja sen tuntumassa ihan tuossa hotellin vieressä.

IMG_2154.JPG

Kalaahan sitä piti maistaa, kun meren rannalla on. Tuoreita ainakin olivat, kun ne nostettiin altaasta suoraan grilliin. Hyvää, muttei mitään pyöräilijän energiaevästä. Tälle välipäivälle tuo ateria sopi ihan hyvin:) Huomenna on uusi päivä, eikä vielä ole mitään hajua minne päin. Mutta eiköhän se selkene, jos ei illan niin aamun aikana sitten.

IMG_2156.JPG

Mainokset

Tietoja fillarantti

Pyöräilyyn hurahtanut ja eläkkeellä viidettä vuotta oleva hemmo, joka harrastaa matkapyöräilyä ulkomailla ja kotimaassa. Viiden eläkevuoden aikana kilsoja on kertynyt reilu 55000km maantiepyörällä, reissupyörällä ja luomumaasturilla&e-mtb. Vuonna 2017 kasassa on viikko ennen joulua noin 12400 km fillarilla ja autolla vain puolet siitä, mistä olen hiukan nokka pystyssä...;)
Kategoria(t): matkapäiväkirja, matkareitti, Turkki, yleistietoa pyöräilystä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s