Отново, в България!

IMG_0666.JPG

Jälleen Bulgariassa!
Kielenkääntäjä-ohjelma on kätevä apuväline, varsinkin noissa kyriilisissä kirjaimissa. Jätin Etelä-Bulgarian vuoriston taakseni tasan kaksi viikkoa sitten siirtyessäni Kreikan kautta Turkkiin. Nyt ympyrä sulkeutui tänään, kun ylitin Turkin ja Bulgarian välisen rajan. Tällä kertaa tulin myös vuorten yli, tosin paljon matalampien kuin aiempi Rodopi-vuoristo. Korkein ylityspaikka oli aika lähellä raja-asemaa vajaan 700 metrin korkeudessa, kun parhaimillaan Rodopi-vuorilla seikkailin aika tasan tuhat metriä korkeammalla. Mutta kyllä tänäänkin kivuttavaa oli ja hiki virtasi!

Balkan & Turkki 29. etappi pe 17.10.2014 Kirklareli (Turkki) – Malko Tarnovo (Bulgaria), 56 km / #2727 km, +1147m / -1036m

Reitti: http://ridewithgps.com/trips/3645262

IMG_2238.JPG

Aamupäivällä yritin parista kaupasta etsiä karttaa Bulgarian Mustanmeren alueesta, mutta turhaan. Katsotaan löytyykö se täältä Bulgarian puolelta. Fillarinavini PikkuG oli taas ihan levottomalla päällä, kun syötin sille määräkaupungin Malko Tarnovon. Se olisi kuljettanut minut reilun viidenkymmenen kilometrin lisälenkin kautta eli matka olisi suunnilleen tuplaantunut. Sanoin sille, ei onnistu;) Syy lienee siinä, että tietä oli rakennettu uudestaan ja välillä pikkuGeen näyttö seikkaili ihan erämaassa ja välillä siinä luki päällystämätön tie. Sinällään suunnistus oli helppoa. Tie 555 Kirklarelistä kulki pohjois-koilliseen. Maisemat alkoivat muuttua aikalailla, kun korkeutta alkoi tulla. Oikeastaan tänään ajoin koko päivän tosi kauniissa maisemassa, mitä hieno ajokeli vielä korosti. Lämpöä oli tänään iltapäivällä noin 25 – 26 astetta ja tuuli oli lempeän hiljainen.

IMG_2240.JPG

Tänään oli kunnon nousuja pitkästä aikaa. Vaikka korkeimmillaan jäätiin alle seitsemäänsataan metriin, nousumetrejä kertyi kuitenkin reilusti yli tuhannen. Se on aika paljon näin lyhyellä matkalla. Nousut eivät sinällään olleet mitään hirveän kuluttavia. Yleisilme oli se, että kilometri kaksi tie nousi ylös ja sitten tuli vauhdikkaasti alas ja taas ylös. Pinnoite oli loistava ja kunnon kolmen metrin reunakaista oli melkein koko matkan käytössä. Ehkä tuon leveän reunakaistan ja hyvän pinnoitteen rohkaisemana teinkin tänään reissun uuden nopeusennätyksen. Jossakin alamäessä Ridewithgps-ohjelma rekisteröi 68.8 km tunnissa. Vastaavasti hitaat nousut ja lopussa hotellin haku veivät aikaa niin paljon, että päivän keskinopeus jäi jopa hiukan alle 15 km tunnissa.

IMG_0667.JPG

Turkin ja Bulgarian raja-asema sijaitsee yli kuudensadan metrin korkeudessa. Ennen sitä oli hyvin kaunista maisemaa. Pikku hiljaa ylhäällä ruska alkoi saada voimaa, vaikka vielä oli hellelukemat. Rajaa lähestyessä myös puista oli tippunut paljon lehtiä ajoradalle, mitä kasoja piti väistellä. Liki koko tämänpäivän reitti oli sellaista ei kenenkään maata. Siellä täällä oli joku pieni kylä. Paimen hoiteli lehmiä tai lampaita ja oli hyvin rauhallinen tunnelma. Kummallakin raja-asemalla katsottiin passi ja Turkki löi leimankin siihen. Loput Turkin liirat ja muutama kymmenen euroa vaihdoin myös heti raja-aseman vaihtopisteessä Bulgarian levoiksi. Kurssi on muuten 1,92 levaa eli kahden levan iso-olut ravintolassa maksaa noin euron. Helppoa kuin heinänteko;)

IMG_0668.JPG

Raja-asemalta laskettelinkin sitten liki kymmenen kilometriä. Malko Tarnovon kaupunki on pieni ja aika ”nuutunut” ilmeeltään. Hotelliani jouduin hakemaan aikalailla. PikkuG ei tunnistanut sitä eikä myöskään sen osoitetta. Kyselin aika monelta ihmiseltä. Yksikin mies läksi kävellen näyttämään. Mentiin yhdessä kilometrin verran ja arvasinkin lopputuloksen. Hän vei minut keskustan ainoaan hotelliin, jonka viitan olin jo aiemmin huomannut. Toki olisin mieluummin jäänytkin siihen, mutta olin varannut toisen Booking.comin välityksellä. Sain sitten loppujen lopuksi tältä kilpailijahotellin isännältä ohjeet tuohon varaamaani hotelliin. Löytyihän se ihan hyvin hänen ohjeillaan noin kilometri keskustasta Burgasin suuntaan.

IMG_2244.JPG

Täällä Sveti Nikola Hotellissa sitä nyt ollaan. Kävin heti saavuttuani alhaalla hotellin ravintolassa syömässä ja ensiapu-oluella. Vaatimaton mutta tukeva lounaani oli kanakeittoa & leipää ja pääruuaksi reilu annos kananfileitä ranskalaisten kanssa ja pari olutta (noin 15 levaa). Huomenna pitäisi sitten taikoa jostakin kunnollinen kartta Mustanmeren lähialueesta, jotta voisi paremmin suunnitella viimeisen viikon ohjelmaa täällä Bulgariassa. Varattu lentoni Suomeen lähtee Burgasista vain noin 80 kilometrin päästä. Vaihtoehtoja lienee montakin. Joko kiertää joku sisämään lenkki tai sitten hommata hyvä tukikohta esim. Burgasista ja tehdä siitä käsin päivälenkkejä… mutta katsotaan?

IMG_2245.JPG

Enpä saanut vieläkään karttaa! Varasin eilen illalla hotellin Booking.comin kautta Burgasista. Pääsyynä valintaan olivat hotellin hyvät suosituspisteet enkä hoksannut tarkemmin katsoa sijaintia. Siinä sanottiin, että noin 300 metriä Mustanmeren rannasta, mutta nyt vasta ajaessani selvisi totuus. Tästä on Burgasin keskustaan vielä kahdeksan kilometriä, minkä toki jälkikäteen tajusin Booking.comin esittelystä. Oli hitsin hyvä juttu, että älysin panna PikkuGeelle hotelliohjeita ennen Burgasiin tuloa. Muuten olisin ajanut Burgasin-keskustan aiemmilla ohjeilla ja tullut takaisin tuon kahdeksan kilometriä. Persoonallisessa Boryana-perhehotellissa kirjoittelen tätä blogin loppua hyvän pasta-illallisen jälkeen.

IMG_2253.JPG

Balkan&Turkki 30. etappi la 18.10.2014 Malko Tarnova – Burgas, 67 km, # 2794 km, +805m / -1119m.

Reitti: http://ridewithgps.com/trips/3650016

Jatkan vielä lyhyesti tuosta illallissessiosta. Menin alas hotellin ravintolaan. Ketään ei näkynyt. Koputtelin aikani ja sitten kiipesin kerroksen ylöspäin ja näin ihmisiä ikkunan takana. Koputin varovasti ja sieltä tuli noin kolmekymppinen pitkä tummatukkainen nuorimies. Kysyin onko syötävää ja hän ohjasi minut alakerran ravintolaan. Kaveri toi minulle ruokalistan ja suositteli paikallisia kalaruokia. En ollut oikein kalapäällä ja listasta tilasin pastaa, varmuudeksi kalleimman (noin kolme euroa). Pasta tai spaghetti on hyvää fillaristin perusmuonaa…niin oli tämäkin annos. Aivan loistavan makuinen ja runsas kana, sieni, ym. sekoitus:) Ruokajuomaksi halusin punaviiniä. Kaveri suositteli alueen (noin 60km täältä Chateau Karnobat) punaviiniä ja se oli nappivalinta. Merlot-rypälepohjainen puolen litran karahvi kustansi peräti 3,41 levaa (reilu 1,5 euroa).

IMG_0670.JPG

Päivän vajaa seitsemänkymmenen kilometrin ajo oli helppo. Aluksi pelkäsin ennusteen mukaan sivuvastaista aika kovaakin tuulta (8-10m/s). Mutta tie kiemurteli sen verran ja nousujen seinänteet suojasivat tuulelta, ettei loppujen lopuksi tuuli ollut mikään ongelma. Nousuja oli alkupuolella jonkin verran. Kokonaisnuosumetrit jäivät kuitenkin reilusti alle tuhannen, joten tähän on jo tottunut. Suurin harmi tuulesta oli puolen välin jälkeen, kun ”muka” laskettelin noin 350 metrin korkeudesta pikkuhiljaa meren pinnan tasoon. Tuuli jarrutti aikalailla laskuissa vauhtia. Eipä päässyt tänään hurjastelemaan eilisen malliin;)

IMG_0671.JPG

Ajoin tänään koko päivän E87/9-tietä. Liikenne oli kuitenkin hiljaista. Matkalla ei ollut muutenkaan mitään erikoisuuksia. Ylempänä alkoi satelemaan ja panin päälleni ultrakevyen Shimanon tuuli-/sadetakin ja etulaukkuun suojuksen. Sadetta kesti ehkä reilu puolituntia ja jo alaslasketellessa sade oli jo ohi. Tänään oli pitkästä aikaa viileämpi päivä. Sadeosuudella ylempänä mittarini näytti vain noin 14 astetta, mutta kun saavuin iltapäivällä Mustallemerelle se oli kiivunnut noin kahteenkymmenneen.

IMG_0672.JPG

Viimeiset noin kolmekymmentä kilometriä olivat alamaata. Harmi vaan kun aika navakka tuuli oli sivuvastainen, ei voinut nauttia laskettelun hurmasta. Loivassa alamäessä piti polkea melkein koko ajan vauhtia lisää. Toisaalta ajettelin asian positiivisesti. Onneksi oli alamäki:) Loppumatka sujui kuitenkin suhteellisen ripeästi. Pidin muutaman pikku tauon ennen Burgasin seudulle tuloa. Hieno fiilis tuli siitä, että jo reilu kymmenen kilometriä ennen rannikkoa, alkoi Mustameri näkyä.

IMG_0673.JPG

Kerroinkin jo siitä, että luulin varanneeni hotellin aivan Burgasin keskustasta. Onneksi kerrankin pikkuG pelasti minut lisälenkiltä. Yleensä on käynyt tasan päinvastoin. Hotelliini saavuin jo hyvissä ajoin iltapäivällä, koska matka oli ollut lyhyt ja helppo. Ajoin ihan Mustanmeren rantaan asti kuvanottoa varten ja sitten kurvasin muutama sata metriä takaisin hotelliini. Ihana hotelli, kuten muutkin arvioivat olivat todenneet. Boryana-hotelli oli tässä mielessä aivan vastakohta edellisen yön hotellilleni, missä ”yrmeä emäntä” oli pääosassa. Loppujen lopuksi henkilökunta luo oleskelun sävelet eikä niinkään olosuhteet! Tosin myös huone on kaunis.

IMG_2251.JPG

Huominen on taas ihan auki, koska ei ole sitä karttaa. Kartta-ohjelmalla katselin muutamia vaihtoehtoja. Olisi mahdolista tehdä joku sisämaan kierros ennen palaamista tänne rannikolle. Jotenkin se ei ainakaan tällä hetkellä sytytä. Tai sitten suunnata alas tai ylös rannikkoa pitkin. Todennäköisesti ajan huomenna ensin Burgasin keskustaan ja hommaan sen kartan. Huomiselle sääennuste lupasi vielä pohjoisvirtausta, mutta alkuviikosta sen pitäisi kääntyä etelän puolelle ja tuoda taas ihanaa etelän lämpöä. ”Suottaapi olla”, että kohteeksi valikoituu Sunny Beach Burgasin pohjoispuolella, mikäli ennuste osuu oikeaan;)

IMG_2252.JPG

Mainokset

Tietoja fillarantti

Pyöräilyyn hurahtanut ja eläkkeellä viidettä vuotta oleva hemmo, joka harrastaa matkapyöräilyä ulkomailla ja kotimaassa. Viiden eläkevuoden aikana kilsoja on kertynyt reilu 55000km maantiepyörällä, reissupyörällä ja luomumaasturilla&e-mtb. Vuonna 2017 kasassa on viikko ennen joulua noin 12400 km fillarilla ja autolla vain puolet siitä, mistä olen hiukan nokka pystyssä...;)
Kategoria(t): Bulgaria, matkapäiväkirja, matkareitti, Yleinen, yleistietoa pyöräilystä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Отново, в България!

 1. Satu sanoo:

  Kyllä sulla on siellä mahtava draivi päällä. Ja ah, niin upeita maisemia sekä edullista sapuskointia 😊 Ilmeisesti olet selvinnyt ilman suurempia haavereita?

  Ihana seurata matkantekoasi. Tsemppiä siihen myös jatkossa.

  Satu

  Tykkää

  • fillarantti sanoo:

   Kiitos vaan Satu!

   Hyvin on mennyt, mutta menköön. Ei ole mitään haavereita ollut. Fillari on pelannut hienosti ja äijäkin ihan kohtuullisesti;) Nyt tää loppuaika on sitten sellaista kiemurtelua, koska lentoni lähtee täältä Burgasista. Mutta kun en ole oikein löhötyyppi, pitää sitä kai jotain lenkkiä keksiä. Tsemppiä sinnekin!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s